Toimin päätoimisena yrittäjänä loppuvuodesta 2013 viime vuoden puoliväliin. Kun ryhdyin ensimmäisen kerran yrittäjäksi muutama vuosi takaperin, olisin varmasti sanonut ruman sanan, jos konsultti olisi sanonut minulle, että hyvä sisältö tuo minulle asiakkaita. Ensimmäiset asiakkaat olivat oikeasti pitkän tien takana, kiven alla.

Nyt ei taas pidä ymmärtää väärin: myyn ja teen itse sosiaalista mediaa ja sisältömarkkinointia ja uskon tavattoman paljon hyvän sisällön voimaan. Hyvä sisältö tuo asiakkaita, lämpimähköjä liidejä ja myös suoria tarjouspyyntöjäkin. Mutta se ei yksistään riitä.

Ensi vuonna puhutaan paljon social sellingistä, sosiaalisesta myynnistä. Tärkein pointti tulee tässä: sosiaalisessa myynnissä on kaksi sanaa: sosiaalinen ja myynti. Nämä molemmat tukevat toisiaan ja ovat välttämättömiä. Voit olla sosiaalinen tekemättä myyntiä ja myyjä olematta sosiaalinen. Nämä kumpikaan vaan eivät yksistään toimi.

Asiantuntijatyötä tekevälle myynti on usein kirosana. Haluttaisiin tehdä sitä oikeaa duunia ja sitä pelastamaan valjastetaan nyt sosiaalinen myynti. Jos jos sosiaalinen myynti myydään pelkkänä sosiaalisuutena, sillä, että asiakkaat tulevat kyllä tviittien, mielipiteiden, näkemyksien ja blogien perässä, myydään kyllä väärin perustein.

Someaktiivisuus, sisällöntuotanto ja vuorovaikutus ovat tärkeitä asiantuntijalle, mutta kyllä liikevaihdon tekeminen tarvitsee myyntiä tuekseen. Sellaista asiantuntijaa Suomessa ei olekaan, joka täyttää myyntikalenterinsa pelkällä bloggaamisella.

Asiakashankinta vaatii tuekseen sitä karua tekemistä: kylmäkontaktointia, asiakasdatan perkaamista, liidien metsästämistä ja kontaktointia ja kontaktointia ja kontaktointia. Tämä ei tietenkään tarkoita bulkin myymistä tai potentiaalisen asiakkaan spämmäämistä. Sosiaalista mediaa voi ja kannattaa hyödyntää taustoittamiseen ennen kontaktointia.

On silti vaarallista tuudittautua ajatukseen, että asiantuntija voisi omalla someaktiivisuudellaan unohtaa myynnin tekemisen ja jäädä odottelemaan kauppoja. Maailma on nimittäin täynnä asiakkaita, jotka eivät tunne sinua ja pääosa ei edes halua tuntea. Jotkut jopa vihaavat. Ja heillekin on lupa myydä.

Blogin perusteella kontaktia ottava asiakas on ihana. Hän tuntee sinut ja tykkää sinusta. Mutta vähintään yhtä ihana on se asiakas, joka sanoo 12 kertaa ”ei kiitos juuri nyt” ja pyytää vuoden jälkeen sinulta tarjousta. Tämän vuoden ajan olet tietysti ollut sosiaalinen myyjä, palvellut potentiaalista asiakas pyyteettömästi, vailla mitään takeita euroista. Sellainen on sosiaalinen myyjä, aidosti aktiivinen ja palveleva. Ei spämmiä pikaviestimeen tunkeva helppoheikki eikä myöskään blogikommentteja aktiivisesti odottava somettaja.

Jos muuten sosiaalinen myynti kiinnostaa enemmänkin, tule kuuntelemaan ajatuksiani Tekir Kuhinan toimistolle Helsingin Kalasatamaan torstaina 26. tammikuuta kello 8.30-10.00. Tarjoan aamiaisen ja palvelen sinua koko osaamisellani. Ihan ilman sitoumuksia. Ilmoittaudu mukaan täällä.

 

Ville Kormilainen
Tekir Kuhina
ville at kuhina