Ihmisellä on jännittävä tarve muistella menneitä. Kasvavia lapsia seuratessa huomaa, että menneiden asioiden kaipaaminen alkaa jo itse asiassa hyvin nuorena.

”Muistatko vielä, kun oltiin kaksi vuotta sitten Turkissa?”

”Muistatko, kun katsottiin pienenä Muumeja?”

Nostalgia ja menneet asiat toimivat mediassakin. Tässä muutamia jaetuimpia esimerkkejä tältä vuodelta:

Kaikki ylläolevat esimerkit osuvat tietyn ikäluokan tai vuosikymmenen nostalgiahermoon. Omat muistikuvat Metsoloista ja Kotikadusta palautuvat lapsuuden iltoihin, aikaan, jolloin televisiokanavia näkyi pohjoisessa vain kaksi ja tv kokosi aidosti perheen yhteen. Sisko kasvatti Tamagotcheja ja pelin rasittava äänikin tuo mieleen muistot – nyt jo toki positiiviset. Ja viimeinen uutinen kannustaa miettimään muistanko oikeasti lapsuudenkodin lankapuhelinnumeron. Totta kai muistan. Ja parhaan ystävän ja kahden naapurin ja iskän työnumeron ja niin edelleen.

Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Tämä antaa luvan meille jokaiselle olla nostalginen. Viimeistään ensi vuonna kannattaa kaivaa arkistot esiin, mutta älä tukehduta käyttäjää. Nostalgisen sisällön kanssa pätevät nimittäin samat säännöt kuin minkä tahansa muun sisällön kanssa – mustavalkoinen valokuva ei välttämättä tee kuivakasta sisällöstä timanttia.

Tässä kuitenkin pikaohjeet nostalgiabuumin hyödyntämiseen. Mikäli teema kiinnostaa enemmän, lähden mielelläni kanssasi pyyhkimään arkistosta pölyjä ja miettimään, miten teidän firman nostalgia nostetaan uudelle tasolle Suomen juhlavuonna.

  1. Mieti, mikä on muuttunut

Ennen ajettiin polkuautoilla ja nyt Teslalla. Hae asioita, jotka ovat muuttuneet vuosien ja vuosikymmenten varrella.

  1. Herkuttele visuaalisuudella

Lithograph Lithograph

Löytyykö arkistoista vanhoja mainoksia, sloganeita tai muuta herkkua. Anna palaa, tällaiset vanhat visuaaliset muistot ovat mahtavaa polttoainetta.

  1. Vetoa yhteisiin kokemuksiin

Mikä oli in kymmeniä vuosia sitten suosittua teidän firmassanne? Oliko teillä käsissänne hittituote? Muoti-ilmiö? Näitä kannattaa sorkkia.

  1. Pakota muistelemaan

Kuten edellä kuvasin, ihmiset rakastavat muistelemista. Ehkä kannattaisi kysyä, mitä eri ikäiset ihmiset muistavat firmastanne. Some ei ole pelkästään nuorukaisten leikkikenttä.

  1. Vetoa tunteisiin

Metsolat, puhelinnumerot, Tamagotchit. Kaikki herättävät tunteita. Mitä tunteita teidän firma herättää? Vetoa siihen.

Arkistopölyn keskeltä,

 

Ville Kormilainen
Tekir Kuhina
ville at kuhina2016.wpengine.com